Vad som är viktigt

Kommunikation mellan människor

Ibland ställs saker och ting på sin spets. De senaste dagarna har Polisen, Hemvärnet och frivilliga letat efter en man som troligen gått vilse i skogarna kring Timmersdala. Som mc-förare i Hemvärnet har jag kört runt på småvägar och stigar. I söndags, ett dygn efter att mannen gått ut på promenad, stötte jag ihop med några personer som kan vara de som senast varit i kontakt med mannen. Den försvunne mannen talar inte svenska eller engelska. Det är möjligt att han frågat om vägen men kunde inte göra sig förstådd. Han var ännu inte polisanmäld som försvunnen och verkade inte vara i en nödsituation. Det var tre timmar efter att han börjat sin promenad.

Jag känner med paret som pratade med mannen men inte förstod vad han ville. De och många andra boende i området har visat ett otroligt engagemang. Jag känner och också med mannens anhöriga som väntar i ovisshet.

Innan jag somnar efter två dagars sökande med blöta kläder och förkylning, funderar jag över vad som är viktigt egentligen. Att somna hemma i min egen säng, att veta att mina anhöriga är där de ska vara. Att kunna göra mig förstådd.

Mannen hade antagligen inte försvunnit om han hade kunna kommunicera och nå fram med vad han ville. Jag somnar omtumlad av frustration, trygghet och visshet om att människor bryr sig om varandra.

Det har nu gått fem dygn. En förvärrad förkylning tvingar mig att låta bli att leta. Jag funderar vidare på hur viktig kommunikationen mellan människor är. Polisen deltar med helikoptrar, ridande poliser och polishundar. Polisen leder sökandet och fördelar uppgifterna åt Hemvärnet som i sin tur har olika frivilliga försvarsorganistioner att sätta in i sökandet utöver hemvärnssoldaterna. Bilkåren, hundförare från SBK, Frivilliga Motorcykelkåren FMCK (som jag tillhör), sjukvårdare med flera. De senaste dagarna har den ideella organisationen Missing People slutit upp och nu även Kustbevakningen.

I den här enorma insatsen är insamlandet och värderingen av information viktig. Alla som deltar i sökandet måste stämma av var de letat och vilka iakttagelser som gjorts. Det är inte bara värmekameror, hundnosar och GPS:er som gör jobbet. Utan fungerande kommunikation fungerar ingenting.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *