Digitalt deltagande – en knuff framåt

För snart ett år sedan sökte jag och fick nästan en tjänst som webbkommunikatör i en mindre kommun. Jag kände att mina kunskaper hade passat perfekt för att utveckla, förnya och förbättra den digitala kommunikationen. Men det var jag inte ensam om. Först kom bevikelsen. Sen trösten om att jag kanske inte hade kunnat förändra så mycket om jag fått jobbet. Jag anade ett visst motstånd och skepsis, skrivit om tidigare www.metha.olifantmedia.se/2012/09/12/digitalt-deltagande-och-utanforskap

Nyligen, ett år senare, fick jag en förfrågan om att tillfälligt hoppa in och vikariera för webbkommunikatören. Hen har kämpat för att utveckla och förbättra webben och gjort ett mycket bra jobb utifrån förutsättningarna. Jag kastade mig över uppgiften att lösa alla problem som hopats när den ordinarie webbkommunikatören varit borta. Problemlösning och utveckling triggar mig.

Förutom att utveckla mig själv och mina kunskaper vill jag förbättra när jag ser lösningar. Men det kan gå för fort, vill för mycket. Andra hinner inte med. Jag måste bromsa. Men utvecklingen för digital kommunikation bromsar inte. Jag känner mig som medlare mellan en traditionell analog syn på information (snarare än kommunikation) och en exploderande digital revolution i jämförelse. Eller en digital verklighet och självklarhet för mig. Nu, här, idag.

Förskolorna och skolorna i kommunen har under veckan visat upp sin verksamhet. Fyraåringar använder obehindrat surfplattor inför fascinerade medelålders besökare. Kommunens framtida vuxna medborgare kommer att ställa helt andra krav på tillgänglighet, kommunikation och deltagande. Det går inte att sitta och vänta till dess.

Jag läser Brit Stakstons Gilla-bok på vägen till och från jobbet. Jag behöver inte hålla i någon ratt. Håller i boken som stöd och för att hitta argument. Märker att det finns nyfikenhet och förståelse för nödvändigheten att följa med i utvecklingen. Ljusningar. Kan jag på den korta tiden för mitt vikariat sätta spår? Inspirera, övertyga och sätta igång en process? I så fall förlåter jag dem som inte förstår. De kommer att få se.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *