Innan isen sjungit färdigt

IMG_4934

Snygga mönster.

Den öppna Vänern äter sig in på min skridskois. Farleden och Hönsäters hamn är öppen men Sjöråsviken är istäckt. Isen är tjockare än för två veckor sedan men den har krympt till ytan och sjunger mer. Jag betraktar en ny spricka och konstaterar att isen på den yttre sidan rör sig sakta upp och ner. Det är som om isen lever och andas.

Medan jag betraktar isens liv får jag sällskap av två andra åkare på långfärddskridskor. De vill ha tips. Jag har inte så mycket att tipsa om, står och begrundar en spricka som en fåne. Värderar min iskunskap och om den räcker för att bedöma säkerheten.

IMG_4940

Kinnekulles siluett.

De andra skridskoåkarna ger sig utan betänkligheter över en vall av issjok som skjutits ihop när två stora isar mötts. Likt bergskedjor som bildas av hopskjutna plattor. I skarven flyter vatten på isen och den klagar av tyngden från skridskoåkarna.

De är välutrustade med dyra fina friluftskläder. Går de att lita på? Jag gör en samlad kalkyl av min iskunskap, isläget, vinden, de andra åkarnas förmodade kunskaper och kommer fram till att jag också ska prova. Dessutom är jag inte ensam längre. De andra borde höra min visselpipa om den blir nödvändig att använda.

IMG_4939

Industrier i Hällekis.

Det är inte enkelt att ta sig över. Väl på andra sidan känns det tryggt. Tjärholmarna ger lä och isen är tystare.

Jag tar så småningom farväl av den tjusande isen. Det kanske är sista gången i år den bär. Snart har isen sjungit färdigt.

Tidigare äventyr på is 2 mars http://metha.olifantmedia.se/2013/03/02/uppbrott och 25 februari http://metha.olifantmedia.se/2013/02/25/pa-aventyr-med-fasters-pjaxor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *